2012-04-21

Internetadó

Ugye mindenki hallott a tervezetről, hogy internet- és telefonadót tervez a kormány bevezetni? E helyütt idézném Nyitrai Zsolt nyílt levelét, 2008 júniusából. (Akkor Nyitrai úr országgyűlési képviselő, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője volt. Mostanság pedig ezekkel a dolgokkal foglalkozik.)

"Nyílt levél Hiller István Oktatási és kulturális miniszter részére

Tisztelt Miniszter Úr!

A napokban megint olyan hírek keringtek az internetes szakmai közösségekben, hogy a kormány annak ellenére nem tett le az internetadóként elhíresült kulturális járadékról, hogy a nyilvánosság előtt Önök szavukat adták: internetadó márpedig nem lesz. Nos, szakmai közösségekben az a hír járja, mégis lesz, csak másként. Az a hír járja, Önök az internetadó ötletének nyilvánvaló kudarca ellenére most erővel, hatalmi szóval, nyomásgyakorlással, különböző háttértárgyalásokon kívánják rávenni a szolgáltatókat és a civil szervezeteket arra, hogy adják össze az internetadóból várt pénzt.

Önként és dalolva.

Miniszter Úr!

Választ várok arra a kérdésre, hogy mit terveznek megint. Tényleg azt tervezik-e, hogy a szolgáltatókkal és a civilekkel aláíratnak az internetadóhoz kötődő megállapodásokat?

Miniszter Úr!

Mindannyian jól tudjuk, hogy a szolgáltatásokért ki fizet: a vásárló, azaz a fogyasztó. A hazai piaci versenyben egyetlen szolgáltató sem fogja ezt az újabb sarcot benyelni, hanem mindenképpen át fogják hárítani a fogyasztókra.

Miniszter Úr!

Az internetadó - legyen nyílt vagy akár burkolt -, teljességgel elfogadhatatlan.

Hazánkban a digitális írástudatlanság óriási méreteket ölt, vannak térségek, ahol nemhogy internet, de számítógépek sincsenek az otthonokban. Egy ilyen országban az internetadó bevezetése nemcsak az internet szellemiségével ellentétes, de végzetes hiba is; egy országban, ahol még mindig kevesen férnek hozzá a világháló szolgáltatásaihoz, ezzel a hibás döntéssel még lassúbb lesz az internet elterjedése. Márpedig a növekedés mindannyiunk érdeke: a felhasználóké és a nyomás alatt tartott szolgáltatóké egyaránt.

Tisztelt Miniszter Úr, arra kérem, a rossz logikájú, hibás koncepciójú internetadó-tervezetet végleg vonják vissza; annak nyílt és burkolt formáját egyaránt! Ne kényszerítsék bele a szolgáltatókat és a civil szervezeteket olyan megállapodásba, ami miatt a végén úgyis a fogyasztók fizetik a számlát!

Tisztelettel:
Nyitrai Zsolt
országgyűlési képviselő,
a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője"

Azon túl, hogy ennek az adónemnek egyáltalán FIDESZ fejekbe kerülését is már cunning stunt bonust érő felköpésnek és aláállásnak gondolom, a bevezetése remekül szolgálja majd a nálunk feleslegesen óriási internet penetráció növelését!

Nincsenek megjegyzések: