2011-02-17

A Nokia felhasználóbarát! NOT!


Üdvözlök mindenkit a „hogyan szopjunk okostelefonokkal” című sorozatunk második, remélem most már befejező részében!

Az Apple G3 szopás után, most egy kitűnő Nokia készülékkel sikerült magam megszívatni, igaz nem volt olyan fájdalmas, mint az Apple. (Csak a történeti hűség kedvéért: a G3-at lecserélte a cég egy G4-re, a migrálás többé-kevésbé gond nélkül ment, időközben viszont megváltunk egymástól a cég és én, szóval visszaálltam a hőn szeretett, egyáltalán nem okos, de annál kisebb és annál megbízhatóbb, Sony Ericssonom használatára. Kitűnően lehet vele telefonálni, SMS-t küldeni és fogadni, nem ad pacsit, nem lehet vele netezni, de nincs is vele semmi szopás. Öjöm, bódottá!)

Szóval az történt, hogy imádott nejem kapott egy Nokia okostelefont ajándékba. (Aki most beszólna, hogy a „Symbian is so fuckin' yesterday”, meg az „x oprendszer a rulezdudez”, azt úgy kimoderálom, mint a sicc. Ajándék volt és jó szándékkal adták. Értve vagyok?) A típusa tulajdonképpen most nem is releváns, de a lényeg az, hogy van benne GPS és a Nokia ezerrel hirdeti, hogy mekkora nagy rulezság már az, hogy lifetime free offline GPS térkép update van a telóira. Mondjuk magunkban, hogy okéság, akkor nézzük már meg, hogy milyen térkép is van benne alapból, frissítsünk ha kell és tegyük bele amire esetleg szükségünk lehet életünk során. Megyek Nokia oldalára, oda ahová a holmi doboza mondja – hoppá! Van Nokia dobozunk! Mondjuk pénz nem volt benne, de ha valaki hozna, akkor most már tudom hová tenni!

Aszongya, Telepítési Útmutató:
„1. Csatlakoztasd a mobilkészüléket egy számítógéphez USB-porton vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül PC Suite módban. A számítógépen telepített Nokia Ovi Suite szoftverre van szükség.

2. Töltsd le a Térképeket az asztali számítógép asztalára, vagy egy könnyen elérhető mappába.

3. Telepítsd a Térképeket a Nokia Ovi Suite használatával, például kattints kétszer a Térképek telepítőfájljára. Fejezd be a telepítést a telefonon.

4. A Térképek automatikusan elindul, miután telepítve lett a mobilkészülékre.”

Jó van wazze, akkor töltöm én ezt az ovi szuitot, aztán ha megvan, majd megkeresem én a telón amit kell. Ja, a telefonon lévő USB port csati még csak véletlenül sem szabványos, de gondolom én magamban, hogy a Bluetooth azért van, hogy majd akkor azon összefütyültetem az asszony laptopjával. Szóval butus be, telefonnal az XP összefütyül, öröm, bódottá! Indítom a szuitot, meglátja a telefont, mond valami olyat, hogy megnézi, hogy mit kell ápdételni az XP-n. Közben tök jól elvan a butuson keresztül a telóval, vakergatnak „Te, Való Világot nézed? Ja, wazze! Ez az Moszkvicso... izé Alekós mekkora köcsög!” ami onnan látszik, hogy a telefon kb. 3-4 alkalommal kérdez rá, hogy fogadom-e a feleségem noteszgépének közeledését butuson keresztül. Aztán hosszadalmas guru meditáció után kiírja, hogy nincs megfelelő driver, nem megy, egyébként is büdös a szája, húzzak a bánatba. Na, mondok, ez igazán remek! A gépben valami keletgót gyártmányú butus van, biztos az a baja – gondolom én, mert eddig kb. semmire sem használtuk még.

Előveszem a láda fiából azt az USB-s butus donglét, ami még egy Microsoft billentyű+egér kombóhoz volt és már az SP3 előtt is működött rendesen az XP-vel, ami olyan gyakoriságú fegyvertény, mint a fehér holló felbukkanása az égbolton. Megismeri, működik, fütyülnek, dumálnak „Te és mit szól a VV Évihez? Hát mit szóljak, wazze?” hibaüzenet ugyanaz. Na, mondom, akkor ez biztos XP bibi. Nem probléma, megyünk az asztali géphez, Windows 7, „ez majd jól betesz nekik”.

Dongle megismer, ovi szuit felmegy. Teló, meg a gép összefütyül „Szega! VV-t nézed? Nézi a franc, utálom, mint varjú a rohadt tököt!” Oviizé indul, meglátja, dumálgatnak ők is „Csumi, Barik köztöt bírod? Áhh, mióta nincs Magdi Anyus, azóta már nem ugyanaz!”, aztán hibaüzenet. Na, elkezdem túrni a netet, Nokiánál szupport kérdés, emberünk szórul-szóra ugyanazt írja le, amit én is tapasztaltam, alatta meg még vagy három-négy fószer megerősíti, hogy ugyanez a baja. Végül bingo, egy user leírja, hogy „faszikáim, telepítsétek fel a Nokia PC Suite nevű dolgot, attól majd elkezd működni”.

Szóval a Nokia weboldalán lévő útmutatóban az a PC Suite módos utalás egy oltári nagy marhaság, az nem egy üzemmód a telefonon, hanem egy másik program. Áh b+! Nokia, köszönjük! Ha nem működik a Nokia telefonod és az Ovi Suite összefütyültetése bluetoothon keresztül, akkor töltsd le és installáld azt a rohadék Nokia PC Suite-ot is!

Leírok pár hívószót, hátha a keresők megtalálják és megspórolok másnak egy szopást: Nokia, GPS, Ovi Suite, problem, nem működik, szar, probléma, megoldás, sollution, Nokia PC Suite, download, letöltés, driver, update, modem, bluetooth, térkép, map.

Ja, bónusz tanács: Ha nem akarod, hogy a Nokia PC Suite minden gépindításkor elinduljon, akkor a „Fájl” menüben tudod kikapcsolni és nem az „Opciók” alatt, ahol esetleg logikusan keresnéd.

Wazze, tényleg nincs egy szopásmentes okostelefon management megoldás semelyik gyártónál PC-alá?!

10 megjegyzés:

CsTom írta...

Gratulálok ;-)
Nem véletlenül akarják (remélem mostmár sikeresen) az Ovi*-ot kibaszni a halál véreres -ra itten.

Ott cseszted el, hogy OviSuitot installáltál a PC Suite helyett. ;)

Az Oviszutykod gyaluld le, a helyét hints be 01110110 mintákkal (tudtad-e, hogy mindenféle démonokat futtat a szutyok miközben te békésen alszol? Izé. dolgozol? Lassít, erõforrást zabál, és az ózonréteget is kilyukasztja.)

A PC szutykot meg lehet használni szépen, ügyesen.

A MAPS-ot meg amúgy a készüléken is tudod frissíteni, kell hozzá WLAN, oszt sanyi. Megmondod melyik országokat gyúrja le, elszüttyög vele egy kicsit (sokat), de nem kell hozzá gép.

(Ja, amúgy az USB az szabványos, és "MicroUSB" becenévre hallgat. És eddig minden telefonom dobozában volt egy példány belõle.)

És ha ez eddig nem volt elég opció, a telefon memóriakártyáját egy esetleg már rendelkezésre álló (mondjuk USB-s) kártyaolvasóba dugva és azt a PC-re rádugva a PC/Ovi Suite ugyanúgy rá tudja másolni a térképet, mintha az a telefonban lenne... Szóval egyáltalán nem is kell telefon a térképfrissítéshez/letöltéshez ;)

CsTom írta...

Ja, és a "PC Suite mód" az nem fasság, az tényleg az egyik módja a csatlakozásnak. Az újabb telefonokon már "Ovi Suite mód"-nak hívják. De attól még ugyanaz. És semmi köze a közben a PC-den használt programhoz.

(valószínûleg azért segít a PC Suite installálása, mert azzal jön a Nokia Connectivity Driver pack -- aminek amúgy az Oviszutyokkal és kéne, de ezek szerint még sem megy. Mondom én, Oviszutykot még bottal sem piszkálni. Átmenni az utca túloldalára, ha netán szembejönne. Jobb a békesség.)

Greene írta...

Én édesapámnak vettem tavaly ősszel egy X6-os Nokiát (mivel eddig mindig nokiája volt), ami a képen szereplő telefon utódja vagy okosított változata, vagy ilyesmi.
Az Ovival nem volt problémám, letöltötte a térképeket meg minden, de mivel az "öregnek" nincs adat előfizetése, az assisted GPS is felejthető. Így meg nem találja meg több perc után se a GPS a pozíciót.
Neked működik a GPS? Mennyi idő alatt találja meg a pozíciót?

Amivel én szívtam orbitálisat, az a kontaktok átvitele volt a régi 6230-asáról az újra. Az ugyanis nem ment. Se bluetooth-on, se ovival se pcsuittal, sem pedig sehogy. Végül anyu notebookja és a Windows 7 mentett meg. Valamilyen különös oknál fogva Windows 7-re teljesen egyszerűen le lehet menteni a kontaktokat (akár Bluetooth-on is). Aztán az X6-osra ráküldtem az egész hóbelevancot. Igaz egyesével kellett a kontaktokat jóváhagynom a telefonon, de legalább sikerült átraknom az a közel 200 nevet és telefonszámot.

Sam. Joe írta...

CsTom: "Ott cseszted el, hogy OviSuitot installáltál a PC Suite helyett."

Hát persze, hogy ott basztam el, pont erről szól ez a dolog, hogy jó konzumidióta módjára követtem a leírásban foglaltakat. Amúgy kibaszottul nem vagyok telefonbubus, teljesen hidegen hagynak ezek a stuffok, de most a nejem kedvéért kénytelen leszek beleásni magam ebbe is, mert biztos kell rá neki Angry Birds - már ha van Symbianra - meg hasonlók.

Jó, vágom én is, hogy ez Micro USB, de eddig csak olyan telóim voltak, amin vagy egyáltalán nem volt USB, vagy Mini volt, ami a világon semmivel sem nagyobb, de egy csomó más szutykon - fényképezőgép, kártyaolvasók - is az van, ergo van hozzá kábelem, ehhez meg nincs. A telóhoz pedig nem adtak.

A térképállományok PC-re töltésének mikéntjére nem jöttem rá - igaz, nem is kerestem olyan nagyon - de majd lehet, hogy eljátszom vele.

Greene: A GPS-el még érdemben nem játszottam, az utcán sétálva nem volt türelmem kivárni, hogy meglássa a holdakat, de majd lehet, hogy a hétvégén játszásiból felcuppantom a kocsiban a szélvédőre a tartóját. Amúgy is csak ilyen vészhelyzeti megoldásnak fogjuk használni - már ha fogjuk egyáltalán -, van tisztességes GPS-ünk, sokkal nagyobb kijelzővel.

TRf írta...

Tiltakoznék, kérem tisztelettel, szerintem a PC Suite a sóval behinteni való burványság, szemben az OVI-val, ami minden tekintetben egy modernebb, könnyebben kezelhető, készségesebb valami, legalább is szerintem és az E52-m szerint. Félreértés ne essék, mindkettő foschtaliga, de a PC Suite-ot bottal nem piszkálom meg, az OVI-t meg igen.

Sam. Joe írta...

Haaarc-haaaaaarc! 8-)

CsTom írta...

Joe: :-D

TRf: Volt idõ, amikor egyetértettem volna veled. Indeed, a PCS egy nagy rakás szutyok volt eleinte. Meg még utána egész sokáig....
Ha abban az idõszakban orroltál meg a PCS-re és azóta nem próbáltad, igazad van.
De azt aztán egészen jól összerakták.
Szemben a gányadék OviSuttyal...

CsTom írta...

Joe: "jó konzumidióta módjára követtem a leírásban foglaltakat."

És sajnos ezért tart itt a Nokia ahol most tart, mert a szart akarják már egy ideje lenyomni a konzumidióták torkán. Csakhogy az ott nem fér le, -- mégsem _annyira_ idióták azok -- és folyamatosan visszaböfögik, majd inkább elfordulnak a következõ falat elöl (bocs a plasztikus képért).
És hiába nyomta bentrõl is a "tömeg" a konstruktív kritikát (nem tudja megmagyarázni nekem senki, hogy mondjuk az ovi.com-ot ne lehetett volna már rendesen összerakni ennyi idõ alatt), lenyomták, mint a bélyeget...

Az ügyes Szalamandra -- aki ezt az ovifasságot nyomta ezerrel, lám hova juttatta a céget -- most megint ott maradt az elsõ vonalban...

Sam. Joe írta...

Jelentem megnéztem, Greene! Úgy 6-8 perc kellett neki, míg az autó szélvédőjébe kibiggyesztve meglátta a holdakat. Utána viszont már úgy, hogy kikapcsoltuk, eltöltöttünk valamennyi időt a célpontnál, bekapcsoltuk, új célpontot kerestünk, már 1-2 perc alatt magára talált. Viszont nagyon erősen meríti az aksit, ha valaha is komolyan akarnánk használni - mondjuk külföldön egy bérautóban - akkor a szivargyújtó töltő kötelező akszeszoár.

Sam. Joe írta...

Ja és még valami: Van olyan magyar hang, hogy utcaneveket is mond. Na, az nagyon tetszik!