2010-09-11

Mafia II – Jimmy's Vendetta


Idén három PC-s játékot vártam nagyon: A DLC-ket a GTA IV-hez – nem csalatkoztam, iszonyú jók, az egybe csomagolt két történet van legalább annyira jó, mint az alapjáték –, a Civilization V-öt – a hónap végén jön –, és a Mafia II-őt.

A Mafia első része hangulatban még az amúgy zseniális GTA-kat is felülmúlta. A 30-as évek Amerikája majd' lemászott a képernyőről, imádtam az élő várost a – képzeletbeli Lost Heaven-t –, a fütyörésző járókelőket, a villamosokat, az egészet úgy ahogy van. A lineáris, de magával ragadó sztori végén elérhető free ride üzemmód – gyakran állati nehéz, de mindig fantáziadús, ügyességi feladatokat kellett teljesíteni spéci autók megszerzéséért – meg egy teljesen új játék volt a játékhoz csomagolva. Ilyen kezdet után pokoli nehéz volt a dolguk a cseh készítőknek a második résszel, hiszen önmaguknak rakták fel a lécet a lehető legfelülre. Igen, jól sejtitek, nem sikerült átvinni.

Tény és való, a Mafia II szimplán a leggyönyörűbb játék, amit valaha láttam. A 40-es évek Amerikája majd' lemászik a képernyőről. A téli és a nyári városról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A képzeletbeli város – ez úttal The Empire State – ami alapvetően New York, de nyomokban Detroitot és Chicagót is tartalmaz ismét él. Fantasztikus, gyönyörű, részletes, egyedülálló. Külön élmény felfedezni, bejárni, megnézni és amikor az ember azt hinni, hogy már látott mindent, akkor biztosan felfedez majd egy új részletet, mondjuk az iparnegyed mélyén egy gőzt és füstöt eregető gőzmozdonyt, vagy a kikötőben a látóhatár szélén a Titanicot.

A járművek kinézete, a fizikájuk, a tulajdonságaik – egyenesen menni szeretnek, megállni, meg kanyarodni a virsligumikon már nem annyira – tökéletesen rendben vannak. A járműveket ezúttal sem licencelték, ezért mint az első részben most is az eredetire emlékeztető, de kreált neveik vannak, cserébe láthatóan törnek és érezhetően sérülnek. Apró anakronizmus az alapjátékban, hogy a háború alatt felbukkan egy háború utáni autó, de mivel „azok nem azok” az autók, még ezt sem lehet felróni hibaként. Azt viszont már inkább, hogy minden autóban magától értetődően van autórádió, ami azért korán sem volt így. A négy csatorna repertoárja is hamar ismétlésbe csap át, de nagyjából ennyi az összes baja, tényleg.

A történet és a szinkronhangok, kimondottan jó. És itt jön az a csak: a történet döbbenetesen rövid. Két, maximum három délutánnyi játékidő van benne, ami a PC-s változat 12 000 forintos árához képest egészen mellbeverő. Még a GTA IV DLC-k is (Ballade of Gay Tony + Lost and Damned) sokkal hosszabb játékidőt nyújtanak! Sokan kritizálták a játékot azért, hogy a játékmenet teljesen lineáris, sok átvezető animációval, sok autókázással és a végén nincs freeride, se extreme freeride. A hosszú átvezető animációk engem nem zavartak – hozzá tartozik a hangulathoz –, a freeride hiánya sem zavar, mert a küldetések nem időre mennek, annyit kocsikázik az ember, amennyit akar. Viszont az extreme freeride elhagyása óriási baklövés.

Az első pillanattól kezdve tudható volt, hogy a játékhoz jönnek majd DLC-k. Őrülten vártam az első PC-set és csalatkoznom kellett.

FIGYELEM! HA JÁTSZANI SZERETNÉL A Jimmy's Vendetta CÍMŰ MAFIA II DLC-VEL, AKKOR LEHET, HOGY JOBB, HA NEM OLVASOL TOVÁBB, MERT SPOILEREK KÖVETKEZNEK! NEM VESZÉLYES, NEM LÖVÖK LE POÉNOKAT, DE SPOILER AZ SPOILER. Én szóltam.

A PS3-on rögvest egy exkluzív DLC-vel indított a játék, a Betrayal of Jimmy cíművel. Ez a PS3 tulajoknak ingyenes, ha megveszik a Mafia 2-őt. A DLC nem olyan kidolgozott történetet nyújt, mint az alapjáték, inkább arcade stílusú. Viszont orvosolja a „rettentően rövid az alapjáték” betegséget. Egyetlen szépséghibája, hogy CSAK PS3-ra hozzáférhető.

A napokban jelent meg az első fizetős DLC, a Jimmy's Vendetta, mely az összes platformon elérhető és 10 amerikai dollárba kerül, azaz kb. 2200 forintba. A történet onnan folytatódik, ahol a PS3-as, első DLC véget ér, ami ha nem is tragikus, de elég fura. Viszont összesen kétféle küldetésfajtát ismételget.

Első: „Menj el a-ba, ott kapsz egy feladatot – autólopás –, menj el a kocsiért b-be, majd vidd el c-be, mindezt időre.

Második: „Menj el a-ba, ott kapsz egy feladatot – lőj le/védj meg valakit, vagy semmisíts meg valamit – menj el b-be, miután kinyírtad/megvédted a valakit, vagy megsemmisítetted a valamit menj el a közeli c-be, mindezt időre.” Ennyi.

Ráadásul a második fajta küldetések zöme úgy van megcsinálva, hogy bár a szabad ég alatt vagy, egy „folyosón” haladsz. Belépsz a területre, haladsz előre, és a végén kijössz. Maximum annyi a különbség, hogy egyes helyeken van egy alternatív belépési lehetőség a kijárat és a bejárat között, viszont ha ezt használod, akkor azok, akik azt a személyt védik, akik neked ki kell nyírni, két oldalról is támadnak, ergo két tűz közé kerülsz. Szinte az összes ilyen küldetés olyan helyen van, hogy előbb-utóbb a rendőrök észreveszik, hogy éppen a temetkezési vállalkozóknak csinálsz kuncsaftokat és máris két tűz közé szorultál. Egy idő után aztán ők sem csak 38-assal lőnek, hanem géppisztollyal. Ettől persze néha iszonyú nehéz tud lenni egy-egy küldetés, és egyszer még poén is lenne, de a harmadik ilyen már repetitív és unalmas. Másmilyen meg nem igazán van benne.

Amit egyáltalán nem találtam poénnak, az Jimmy, Duke Nukem-től nyúlt beszólásai. Oké, Duke azt mondja, hogy „Damn, I’m looking good”, Jimmy meg azt, hogy „Damn, I'm good”, vagy „Sometimes I impress myself”, de ezt annyira Duke hangon adja elő, hogy az szégyen.

Mint az sejthető, a DLC újabb két-három délutánnyi játékidőt jelent. Cakk-pakk 14 000 forint körüli áron ez szerintem rettenetesen rossz bolt. Sajnálom.

4 megjegyzés:

TRf írta...

Jó, akkor térjünk vissza a GTA IV-re, ami itt üldögél full PC-s változatban a polcomon, de még arra sem vettem a fáradtságot, hogy feltelepítsem. Hibát követek-e el? Milyen platformon játszottál vele?

Sam. Joe írta...

Hibát azzal, hogy elkezdesz játszani a GTA IV-el? Háát... Most, hogy a nyakunkon a Való Világ? Áhh... Hosszú téli estékre király. Ráadásul Te 100%-ra szereted végignyomni a side mission-öket is. Szerintem el leszel vele. Aztán meg úgyis megveszed a DLC-ket, mert azok is faszántosak.

Megnéztem PS3-on, meg PC-n is a demót, de mivel az előbbin sokkal közelebb van az a pont, ahol minden pixeltrutyivá változik, mint a PC-men, hát PC lett a vége.

BB írta...

Tud valaki valamit a Half-Life 3-ról? Mert én akkor fogok konzolt venni, ha az megjelenik. (És akkor dől el az is, hogy melyiket :D )

Greene írta...

Én megvettem a Mafia II-t Steamen előrendelésben (kaptam mellé ajándékba az első részt). Szenzációs játék. Kezdesz a 40-es években és aztán jönnek az 50-es évek. Na meg ahogy az egész kezdődik, az hihetetlenül el van találva. Gyönyörű, hangulatos. :)
Viszont nekem az utolsó elötti pálya (chapter) legvége bebugosodott (ráadásul az nem is egy könnyű rész), és nem akar egy forgóajtón kiengedni a végén, így elegem lett belőle és ott abbahagytam...