2009-05-14

Star Trek Zero

FIGYELEM! A hozzászólások lelőnek poénokat a filmből!!!
A minap megnéztük a legújabb Star Trek filmet. Nem fogok spoilerezni, ígérem! Mint akciófilm kettes. Mint Star Trek nullás alá. Mint CGI demó ötös. Hogy miért nulla? Mert nem illeszkedik a Star Trek univerzumba! A történések borítják a valós időben korábbi, de a történet folyamában későbbi sorozatokat és filmeket. Nagyjából úgy, mintha a Star Wars első epizódban bezúznák C3PO-t, R2D2-őt eladnák kerekes szemétládának a Coruscantra és Yode beállna strippernek egy night clubba Mos Eisley-ban. Innentől nem fog meghatni, hogy mennyire húde-hajde a látvány – a gépház amúgy is egy kazánház és egy gabonasiló keveréke – ha a sztori teljesen agyonvág több évtizednyi filmet és sorozatot. Egyébként is a karaktereknek közük sincs a „későbbi” viselkedésükhöz, de lett egy Star Trek-es Yar Yar Binks is. Broáf!

Ezzel az erővel a régi-új Star Treket összeírhatták volna bármivel. Mondjuk a Szupercsapattal!Vagy a TNG-t a Szerelemhajóval!A Next Generationst meg a Voyagert a Dallasszal!

Ja és ha Voyager, akkor Baywatch is!A DS9 ki ne maradjon már! Az a Battlestar Galacticával jön jól össze:Hogy az egész estés filmek se maradjanak ki, a Generationsből lehetne a szerintem amúgy rémszar Karib tenger kalózainak következő része:

19 megjegyzés:

Andi írta...

:-) Ennek a filmnek nem is kell illeszkednie az eddig megszokott, Roddenberry-féle univerzumba. Az idővonal már akkor megtörik, amikor az első jelenetben Nero visszajön az időben és megtámadja a Kelvint.
Az egész film arról szól, hogy emiatt elkezdődik egy másik, a korábbitól eltérő idővonal, tehát átkerülünk egy másik realitásba.
Így legalább a jövőben nem kell kínnal-keservvel bepasszírozni az új filmeket az idővonalba :-D

Most már két Star Trek van. A régi a Star Trek GR, az új pedig a Star Trek JJA.
És mi, fanok, mindkettőt szeretjük :-)

Sam. Joe írta...

Ezzel egyáltalán nem értek egyet!

Számos olyan epizód, meg utalás volt a TNG-ben és a DS9-ben is, ahol megoldották a "történelmi" illeszkedést!

Ott van a TNG-s, Dyson Sphere-es epizód, amikor megtalálják Scotty-t "befagyasztva" a transzporter pufferjébe! Vagy rögvest az TNG-s pilot McCoy-jal!

Nézd meg a Trouble with Tribbles DS9 epizódot! ZSENIÁLIS! A TOS jelmezek, díszletek kelnek életre, tele van poénokkal. Például amikor Worftól megkérdik, hogy régen miért nem volt gyűrött a klingonok homloka és azt válaszolja, hogy "Ezt nem beszéljük ki kívülállókkal..." Az tipikus ROTFLMAO. Ez az STZ-ből - szinte teljesen - hiányzik. De van helyette kis édibédi fa, vagy kő, vagy mi a fene emberke. Jó értem én, nagy pénz van a mörcsöndájzingban.

Az igazi kedvenceim a magukból totál kifordított TOS karakterek! Az érzelemmentes Spock, aki a TOS-ban csak a szemöldöke felvonásáig ment el, már gyerekként lepofozza az osztálytársait - tiszta "nyuszi vagy McFly" jelenet a BttF II-ből -, aztán puszizkodik Uhurával. A whiskyző, kocsmai verekedős Scottyból meg lett egy kockafejű puhapöcs. Hát gratulálok, tényleg!

Ez a karakterek szétcincálása már a TNG filmek esetében is ment, most folytatták. Emlékszel még a síró-pityogó Pickard-ra, aki nem akarja feláldozni a hajóját azért, hogy kinyírja a Borgokat? Csak hét szezonnyi sorozatnak mond ellent mindössze...

A Star Trek Zero már a legelején ellentmond a teljes univerzumnak, nem kell megvárni Nero hülyeségeit. Tudom, product placement, de hol vannak cégek a Trek univerzumban? (Nokia "autórádió" a Corvetteben, amit lenulláz a kis köcsög Kirk.)

Akkor - ezek szerint - én MÁR nem vagyok ST Fan. (Na, nem mintha ettől rosszul aludnék.) Érdekes, hogy a die-hard, ST fanok Roddenberry halála után úgy érezték, hogy a Star Trek univerzum önjelölt - meg a filmstúdió által kiválasztott - "urai" teljesen szétcseszik az Öreg hagyatékát. Ezek szerint ez mára eléggé megváltozott. 8-]

Mindegy, Star Wars fan-nak is oldschool vagyok, mert a SW univerzum számomra csak a Yar Yar Binks előtti időkig létezik. 8-p

Andi írta...

Miért ne lennél ST fan? A változást van, akinek könnyebb elfogadni, van, akinek nehezebb, de ez a fanságot nem befolyásolja.

Az említett TNG, ill. DS9 epizódok azért illeszkednek bele az idővonalba, mert olyan helyzeteket választottak, amik beleillenek.

Gondold végig, ha csinálna egy olyan filmet, ami pontosan, minden részletében beleillik a Roddenberry-féle idővonalba, abból nem sok jó sült volna ki. Nehézkes lett volna, nyögvenyelős, erőltetett, talán unalmas is és borzasztóan kényszeredett, épp az idővonal miatt. Az idővonalhoz illesztést már az ENT sorozat esetében sem tudták megoldani, volt is belőle patália.

A Star Trek XI. a legelején Nero-val kezdődik, nem kell várni rá :-) Miatta pusztul el a Kelvin és Kirk papa. Ezzel kezdődik a mozi.

A Star Trek 45 éves az idén. Mindent, amit ki lehetett hozni belőle a régi idővonal mentén, kihoztak. Ahhoz, hogy tovább éljen, meg kell újulnia, mert azt azért te sem tagadhatod, hogy a filmekkel szemben a nézők részéről támasztott követelmények 45 év alatt sokat változtak.

Most kaptunk egy újra elkezdett ST világot, ami végre már nem bolygatja meg az idővonalat, hanem kialakít egy újat. Hogy ebben a realitásban hogyan alakul a szereplők sorsa, az meg majd kiderül 2 év múlva, a XII-ben :-)

Nekem semmi kifogásom az ellen, hogy mostantól két Star Trek van. Ahogy dumálgatok itt a világban emberekkel erről, őket sem zavarja, sőt. Idő kérdése és mindenki helyre tudja majd magában tenni ezt a svédcsavart. Így, vagy úgy :-)

Sam. Joe írta...

Andi, ha nem tud valaki TOS előtti időkben játszódó TOS univerzum filmet írni, akkor ne tegye! SEMMI nem akadályozta volna azt, hogy a távolabbi jövőbe kreáljon bármiféle, neki tetsző fikciót. Az nem érv amellett, hogy azért mert meg kell újulnia a Treknek, mert mások a nézők igényei, indokolt az idővonalba és a Roddenberry univerzuma nem illeszkedő TOS filmet készíteni! Ilyen módon hozzányúlni a TOS-hoz szentségtörés és teljesen felesleges volt.

Andi írta...

Joe, én is szívesen láttam volna egy folytatást, ami pl. messzebb megy az időben és folytatja a már megkezdett idővonalat. De ehhez valahogy nagyon nem akaródzik senkinek hozzányúlni. Már kezdek arra gyanakodni, hogy Roddenberry valamit kikötött a végrendeletében a Star Trek-kel kapcsolatban, ami miatt nem tehetik. Így azzal operálhatnak csak, amivel lehet.

Ennek a filmnek a végén is meg van jelölve Roddenberry forgatókönyv-íróként. Nyilván nem ő írta, de csak úgy nem írogatnak ki neveket, még az övét sem.

Ki tudja, mi van a dolgok hátterében? Talán soha nem tudjuk meg.
Jelenleg nekünk is (mármint a fanoknak) azzal kell gazdálkodnunk, amink van. Ez a film legalább felhívta a figyelmet arra, hogy a Star Trek, mint olyan, létezik, és akár még világsiker is tud lenni. Ez azért - ha most eltekintesz attól, hogy a filmet borzasztónak találtad - önmagában jó.

Sam. Joe írta...

Ezt a forgatókönyvíró dolgot te benézted: http://www.imdb.com/title/tt0796366/fullcredits#writers

Andi írta...

Igaz, a "special thanks"-nél van Roddenberry neve, a credits legvégén :-) Hát... ez legyen életem legnagyobb tévedése :-)

Sam. Joe írta...

Azért lásd be, állati vicces lenne, ha egy 18 éve halott ember írna forgatókönyvet... 8-)

Andi írta...

Az valóban vicces lenne, viszont az is előfordult már a világtörténelemben, hogy egy már halott ember még életében megírt szövegeinek a felhasználásával készül a forgatókönyv. És akkor feltűntetik forgatókönyv-íróként. Ezért nem is vacakolok ezzel.

És: jó reggelt, szép napot! :-)

Sam. Joe írta...

Ki ne találd már, hogy az lehetséges 18 és fél évvel ezelőtt Roddenberry beverte a fejét a nachtkasztliba és hirtelen átírta volna a TOS-t, a TNG kellős közepén! [Facepalm]

Andi írta...

Jaj, Joe, egyáltalán nem erről van szó :-) Sőt, azt is mondtam (már legelső alkalommal is), hogy nem valószínű, hogy Roddenberry-nek íróként köze volt ehhez a forgatókönyvhöz. Az, hogy rosszul emlékeztem, hogy a stáblistán hol szerepeltetik, az csak egy dolog.
Azóta ebben folyamatosan igazat adok neked :-)

Viszont most elgondokodtattál, ugyanis akár íróként is feltüntethették volna. A jellegzetes ST mondatok - live long and posper, I'm a doctor not a... (anything), meg a komputerhang stílusa, alapszövege - Roddenberry-től származik. Még akár íróként is feltüntethették volna :-D

Amin én inkább fel vagyok háborodva, az a film fordítása. Először itt láttam moziban, utána meg letöltöttem valami magyar moziban felvett szinkronizált változatot, hogy halljam a magyar fordítást. Na, az viszont valóban pocsék. Még a híres Spock mondatot sem voltak képesek normálisan lefordítani, pedig angolul ugyanazt mondta, amit már 45 éve folyamatosan.

Sam. Joe írta...

A TV sorozat írójaként is szerepel a stáblistában.

Andi írta...

(bólogató smiley)
Figyu, Joe, szerinted elképzelhető, hogy Roddenberry egészen a VOY végéig (tehát a 24. századig) megírta a ST vázlatát, és amikor a sorozatok írói az epizódokat írták, akkor ebből táplálkoztak? (Magyarul: Roddenberry előre dolgozott és eddig csinálta meg az idővonalat.) És nem lehet, hogy ez az az időkeret (a 22-től a 24-ig századig), amivel gazdálkodhatnak most a népek és nem írhatják tovább?

Gyakorlatilag már a DS9 után logikus lett volna egy folytatást írni, a VOY viszont cirka ugyanabban az időben játszódik, csak másik kvadránsban. A VOY után meg még logikusabb lett volna továbbmenni az időben, erre meg megcsinálták az ENT-et, az egész cucc előzményeként.

Már annyit gondolkodtam ezen, csak még nem bukott eddig ki belőlem...

The Blonde Guy írta...

Szerintem zseniális húzás volt az univerzum lenullázása. Boldy goes where no man has gone before és szerintem ezzel örzi meg a legjobban Roddenberry örökségét. Végre egy ST, ami nem a belterjességét fokozza ennek a világnak, hanem sikeresen eladja az újoncoknak.

TRf írta...

Az az érdekes, hogy a legutóbbi ST-filmek mind buktak a moziban. Azaz nem igazán voltak kíváncsi rá az emberek -- a rajongók sem. Ez meg tarol. Vajon miért? Lehet, hogy a hard core rajongóknak, mint amilyen te is vagy, Joe, nem jön be, ez esetben a következő film (mert hogy tutira lesz), fog elhasalni. Meglátjuk.

(Én remekül szórakoztam rajta.)

Sam. Joe írta...

Andi: Kizárt. Az Öregnek semmi köze a TNG utáni dolgokhoz.

Dani: Örülök, hogy tetszett! Állítólag a sóska is egy étel, de én ezt cáfolom.

TRf: Boldogok a lelki szegények! 8-P

Andi írta...

Nem tudom... Aki ennyire precízen kitalál, megtervez és kidolgoz egy fantáziavilágot, arról el tudom képzelni, hogy előre dolgozik. Általában a regényírók is először megírják a könyv vázlatát, aztán meg jön a kidolgozás. Még Puccini Turandot-ját is így fejezte be Alfano. Az öreg Giacomo írt egy zenei vázlatot, Alfano meg annak alapján kidolgozta az opera végét.
Nem egyedi dolog a világtörténelemben.

De végülis mindegy, biztosan csak akkor tudnánk meg, ha megkérdeznénk a Roddenberry famíliát.

Sajnálom, hogy ennyire felbosszantott téged ez a film... de hát van, aki szereti a sóskát, van aki meg nem :-)

Sam. Joe írta...

Felbosszantott? Jajj, de hogyis! Beszélgetünk valamiről, bosszankodásról szó sincs. Másfelől ez itt teljes körű diktatúra, ha egy komment nem tetszik, akkor törlöm. 8-] Nem szoktam amúgy, csak a ritka spam-et, meg egyszer egy balféket, akinek az a hobbyja, hogy BZ-vel nettrolkodik.

Találtam két érdekes kibővített mondatot a Wikipédián: "Deep Space Nine stands apart from earlier Trek series for its lengthy serialized storytelling, conflict within the crew, and religious themes — all of which were elements that were praised by critics and audiences but that Roddenberry had forbidden in the original series and The Next Generation. Nevertheless, he was made aware of plans to make DS9 before his death, so this was the last Star Trek series with which he was connected." Szóval a DS9 után már semmihez sincs köze és - gondolom - a TNG/DS9 halálát követő részeinek zöméhez sem.

kzoltang írta...

Megjegyzem nem Ők voltak az elsők, akik "újraértelmezték a TOS világát..."

Roddenberry akart csinálni egy sorozatot Phase II. címen, ami az Enterprise 2. ötéves útja lett volna.. ennek a sztorijából készült el annó az első TOS-os mozifilm...
azonban pár éve néhány lelkes fun valóban csinált egy TOS- sorozatot új és régi szereplőkkel..
a Címe Star Trek Phase II. vagy Star Trek:New Voyages... azt hiszem csak pár rész készült eddig belőle 6 vagy 7... de többek közt olyan írókkal, mint D.C. Fontana... és olyan szereplők is felbukkannak benne, mint Chekov, Sulu... (mármint az eredeti színészekkel..) szintén belekavarnak az idővonalba tudtommal:):)

Oké.. nem "hivatalos" star trek.. :) De azt be kell látnunk, hogy igazából ez az univerzum sohasem volt "belterjes"...

Másrészt nem hinném, hogy Roddenberry bármit is "kidolgozott volna részletesen". Valószínűleg csak ötletei voltak, de ténylegesen kidolgozott idővonala biztos nem volt..(főleg nem karakterei...)
Volt éppen elég sorozatra való ötlete, de gyakorlatilag a Trekken kivűl életében a többiből nem lett semmi... - épp azért mert csak ötletei voltak, nem olyan sztorijai amik megállták volna a helyüket...- Szerintem kicsit túlértékeljük A "created by:" jelentősségét...

Egyébként Az eredeti Phase II. sorozatban Dekker és Ilia főszereplő lett volna.. Dekkert csak azért írta bele, mert ha esetleg Kirk-öt ki kell írni, akkor ő lett volna a főszereplő...
Spock meg eleve kimaradt volna, mert Nimoy nem akarta többet eljátszani, utálta a karaktert.. :):)

(később a Dekker-Ilia karakterpáros vissza is tér a TNG-ben mint Riker és Troi...)

Csak arra akarok célozni, hogy ha minden úgy lett volna ahogy Roddenberry megálmodta, akkor eleve felborul a mi általunk ismert Trek univerzum :):)

Egyébként szerintem az új karakterek nagyon is el vannak találva.. Scotty akcentusa kurva jó, és Chekov orosz akcentusa... :):) A kutya nem érti meg, de azért csak mondja a híreket a hajónak. :):):)

Scotty amúgy büntetésből van száműzetésben, mert Archer admirális kutyájával kísérletezett... :):):):) - Ez nyilvánvalóan Scott Bakula féle Archer, akinek volt egy Porthos nevű blökije.. :):)

Magam részéről tudtam volna Jobb forgatókönyvet is írni, ha felkérnek.. de engem valahogy sohasem kérnek fel ilyesmire.. :)