2009-02-21

A nagy Merlin balhé - UPDATE

Az Indexhez tartozó Velvet a „Rendőrök hajtották el a kurvákat a belvárosból” címmel hozza a tegnap éjszakai-hajnali balhét, melyet volt „szerencsénk” testközelből végigélvezni. Olvassátok el, aztán térjetek ide vissza, az érem másik oldaláért.


Az egész probléma ott kezdődik, hogy a Merlin nevű szórakozóhely – amit valamilyen rejtélyes okból fogva színházként aposztrofálnak – bejárata egy szűk kis belvárosi utcából nyílik. A helyre simán be lehetne jutni a Károly körútról is, mióta lebontották az ott lévő földszinti üzletsort és helyére a környékbeliek által csak Demszky térnek becézett, Városháza park született. Amikor valami buli van a Merlinben, minden éjszaka-hajnalban ugyanez van, mint tegnap éjjel, csak kicsiben. Akik az utcában laknak, állatira örülnek is neki. A komolyan bekávézott közönség ki-be közlekedése a Merlinbe csak üvöltéssel, motorbőgetéssel és üvegpalackok dobálásával képzelhető el, az utca reggelre jócskán be van borítva üvegszilánkkal. Szóval egyáltalán nem új keletű a dolog, csak ekkora balhé még sohasem volt.


Egyáltalán nem mellékesen megjegyezném, hogy a Gerlóczy utca és a belőle nyíló utcák a Belvárosi Védett Parkolási övezethez tartoznak – egy Velvet fotón látszik is a mindkét irányból behajtani tilos tábla és a fekvőrendőr – de ez a kutyát nem szokta érdekelni. A büntetőcetliző-kerékbilincselő kommandó kampányszerűen felbukkan néha-néha, de a Demszky téren lévő karácsonyi vásár ideje alatt például nyomuk sem volt. Éjszaka-este pedig még sohasem láttuk őket, pedig ilyenkor egy rohadt szabad parkolóhely sincs, annyi a környékbeli színházakba, vagy szórakozóhelyre látogatók által vezetett és totálisan szabálytalanul hátrahagyott autó. Nem tudom, nem lehetne egy ilyen büntetési bizniszt kivenni gebinbe, százalékért? Szerintem elég hamar megtermelnénk az államadósságot, meg a szökőkutas-kacsalábonforgót a Rózsadombra. Az egész övezetesdi csak arra jó, hogy az itt lakókat szívassák azzal, hogy minden évben le kell kaparni a szélvédőről a tavalyi behajtást engedélyező egyik és a megállást engedélyező másik matricát, majd kinyalni az újat. Amúgy a Gerlóczy-Semmelweis-Városház utca határolta Bermuda-Háromszög a rokkantak világtalálkozójának ad állandó helyet, valamilyen furcsa okból hét közben megtelik velük a környék. Sok ilyet látok. Szigorúan 10 millió feletti autóból bírnak csak kikászálódni. A laikus szemlélő számára amúgy teljesen egészségesnek tűnnek, szóval ez valami titkos földsugárzási központ is lehet, mert itt a rokkant gyógyul és sok pénze lesz.


Visszatérve a tegnap éjszakához és hajnalhoz:

Én 11-körül lettem arra figyelmes, hogy az üvöltés és a dudálás nem akar csillapodni, akkor öltöztem fel, mentem le és menekítettem el az autót az utcából, ahol akkor már a Semmelweis utcába is jócskán belógott a tömeg. Nem akarom megbecsülni, hogy hányan voltak, de mindenhol – úttest, járda – szorosan álltak az emberek, iszonyúan sokan. (Az Velvet képei közül a rendőrautót körülvevő tömeg jól érzékelteti, hogy hányan voltak.) A tömeg valóban békés, jó hangulatú volt, tehát elég volt megkérnem pár embert, hogy álljanak el az útból, engedjenek ki a kocsival az utcából, nem volt baj, de jobban éreztem magam, amikor a kocsit sikerült egy mélygarázsba dugni fél kerülettel odébb.


MM, a cikk szerzője nem érti a rendőri fellépést. Én meg nem értem, hogy mit nem ért! A meglátásom szerint a rendőrök abszolút profizmussal léptek fel. Többször volt hangosbeszélős figyelmeztetés is miután én egy jó 20-25 perccel később visszaértem – akkor már gyalog. Nem tudom felidézni szó szerint a dolgokat, de elmondták, hogy többen nem férnek be, menjenek el máshová. Hogy miért tartom profinak, amit a rendőrök csináltak? Mert pontosan tudjuk, hogy a tömeg IQ-ja, az azt alkotó emberek számával egyenes arányban csökken. Egy ilyen szűk helyen, mint a Gerlóczy – Semmelweis utca kereszteződése, elég egyetlen agyatlan, aki eldörrent egy petárdát, vagy egy-két kötekedő hogy kitörjön a pánik, vagy a tömegbunyó és akkor kő-kövön nem marad, bónuszként sok sérülttel. Azért kellett ennyi és így felszerelt rendőr, mert annyira sokan voltak és nyilvánvalóan eléggé meg voltak már vidámodva sokan a szénsavmentes gyerekpezsgőtől. Hogy miért kellett ide rendőr? Mert arra, ha éjjel, több százan üvöltenek egy utcában, akkor azt úgy hívják, hogy csendháborítás. Ha kevesen csinálják ezt, akkor is így hívják, csak azt le szokták szarni. Ha sokan csinálják, azt is. Most, hogy nagyon-nagyon sokan csinálták, tenni kellett valamit.


Nyilvánvalóan nem miattunk, itt lakók miatt. A kerület és a főváros sokszor és sokféleképp bebizonyította már, hogy mi, akik itt lakunk, kicsit sem érdekeljük őket. (Ha elkezdem sorolni, akkor szemét zsidó/komcsi/náci leszek, szóval hagyjuk. Egyébként is dögöljek meg, hogy éjjel aludni akarok a belvárosban, költözzek tanyára és a többi, tudom.) DE! Az utcában van az ötödik kerületi tűzoltóság laktanyája és nagyjából 25 méterrel odébb az orvosi ügyelet helyisége. Ha nekik menni kellett volna, akkor az a tömegtől egyszerűen lehetetlen lett volna. Higgyétek el, ilyen kis helyen ennyi ember eléggé ijesztő látvány volt.


Nyilvánvalóan én más szemszögből nézem a dolgokat, lévén itt lakom, de a fentiek alapján annyira nyilvánvaló, hogy miért intézkedett most a rendőrség helyesen és szakmailag jól, hogy nem értem a cikk szerzőjét, hogy mit nem ért. Ja, amúgy úgy hajnali kettő körül tudtunk elaludni, én nyugodtan, mert a kocsi nem az utcán állt.


Sejtem, hogy a kukában fog landolni a levelem, de elküldöm a szerzőnek a linket erre a postra. Őszintén csodálkoznék, ha bármit – mondjuk egy kiegészítést a Velvetes cikkhez is – elérnék vele.


UPDATE: Kellemesen csalódtam, a cikk szerzője Marczisovszky Marci válaszolt. A levelét itt idézem alább.

"A rendori fellepes jogossagat egyaltalan nem vitatom, csupan a szervezessel es a letszammal voltak problemaim. Szerintem ez most az az eset volt, amikor keves, de mondjuk pszichologiabol valamennyire kepzett rendor a szervezok segitsegevel hamar tavozasra birhatta volna a tomeget. Ehhez kepest durvan negy oran keresztul tarto fejetlenseg volt, kb. otven rendort negy oran keresztul tok foloslegesen mozgositva. Raadasul azt is erdemes merlegelni, hogy nem biztos, hogy nagyon kedvezo kep a belvarosrol a kulfoldiek fele, hogy random ejszaka kilenc rendorautoval lezarnak egy utcat, valamilyen el nem mondott ervrendszer alapjan alaposan atvizsgaljak az embereket. A kornyeken lakok felhaborodasat teljesen megertem, az o szempontjukbol is jobb lett volna egy kevesebb szirenazassal, hangosbemondozassal, tokolessel jaro rendori eljaras. Persze felnek barmit is csinalni, de talan, ha a profizmusnak legalabb csak a latszata meglenne, lehet, hogy hamarabb szereznek vissza a hiteluket."

Nincsenek megjegyzések: