2008-06-09

Soha többé Marvell!


Nem hiszem, hogy újat mondok azzal, hogy igazán nagyot csak számítógép segítségével lehet szívni. Ma sikerült egy újabb izmosat. Van nekem egy kitűnő MSI alaplapom. Az Intel az x3x chipset sorozat bevezetésekor úgy döntött, hogy a párhuzamos ATA vezérlő és a PATA meghajtók az ördögtől valóak, többé nem támogatják őket chipset szinten. A merevlemezek esetében még meg is értem őket, de az optikai meghajtók esetében ez őrülten korai volt. Akkor nem úgy volt, mint most, hogy 3000 forintért lehet SATA felületű DVD írót venni. Akkor egyáltalán nem lehetett ilyet kapni. Ezt felismerték az alaplapgyártók is és a kompatibilitás érdekében integráltak a legtöbb korabeli alaplapra valamilyen külső PATA vezérlőt. Az MSI – pechemre – a Marvell nevű ipari hulladék gyártó – nem összekeverni a Marvel nevű szuperhős előállító műhellyel – termékét választotta. A vásárláskor nem is volt semmi bajom ezzel a cumóval, bár olvastam róla  teszteket, amikben pocsékul szerepelt, nekem nem okozott galibát. Az igaz, hogy például Hiren’s Boot CD-t éppúgy nem lehetett vele bootolni, mint a SATA vezérlők némelyikéről, de van egy USB-s CD-RW/DVD kombóm a noteszgépemhez, úgyhogy különösebben nem hatott meg a dolog. Azt használtam, és sikerrel installáltam rá XP-t, ment minden.
Telt-múlt az idő és eljött a Windows XP Service Pack 3 ideje! Megfogadtam, hogy Vistám nem lesz, ha csak nem életbevágóan fontos – nem tetszik a felület, iszonyatosan nem találok rajta semmit, ez van. Viszont az XP-vel együttéléshez nem árt frissen tartani a rendszert. TRf útmutatása szerint – miszerint a tudomány aktuális állása szerint rendszert archiválunk SP3 telepítés előtt – jártam el. Felmászott a frissítés, minden működött, béke, barátság. Töröltem is az archív állományokat. Aztán tegnap DVD-t akartam írni. Mikor ötven perc után még nem volt kész a 16x sebességgel írt lemez, gyanakodni kezdtem. Először arra tippeltem, hogy rossz a nyersanyag, de ugyanez lett a helyzet egy másik lemezzel is.
Ma hazahoztam bentről egy SATA felületű, Samsung-Toshiba együttműködésben készült meghajtót. Azzal – az alaplap integrált SATA vezérlőjéről – ment minden ahogy kell, 5 perc alatt megsült a lemez. Na, mondok, akkor az SP3 összeakad a Marvell vezérlővel. Elkezdem túrni az MSI oldalt, a Marvell drivernek se híre se bamba. Túrom a netet lelkesen, semmi. A Marvell oldalán cakk-pakk ez minden információ, amit a cég PATA/SATA vezérlőiről találni lehet. Driver egy darab sem! Itt már kezdtem lilát látni. Elkezdtem túrni a netet, hogy pontosan milyen Marvell vezérlő van ezen a lapon, mert a rohadék a bootoláskor csak annyit ír ki, hogy 88SE61xx. Egy régi review-ban megtaláltam, hogy 88SE6111. Így már kicsit könnyebb volt a dolgom, megleltem ezt az oldalt. A legalján lévő driverek közül letöltöttem a legfrissebbet. Némi bűvészkedés árán felmászott a csomag, amiről a kibontása után derült ki, hogy valami ASUS alaplaphoz kreált izé. Bevallom már nem emlékszem, hogy mit és hogyan indítottam el, de a valami egy sor DOS ablakot nyitott, kicsit csesztette a Realtek hangkártya – na, ez sem a szívem csücske – IRQ-it és DMA-it, amitől az elkezdett pánikolni, hogy kihúzták belőle az összes kábelt, jajj, most mi lesz, de aztán minden működött megint. A próbaként írt első lemezt elrontotta 33%-nál – amitől anyáztam egy sort, mert ez a Pioneer meghajtó még nem rontott el lemezt. Persze az is igaz, hogy ilyen Maxell lemezt még nem vettem soha, de MadMarx esküdött rá, hogy nem rossz. Egy paramétere azonban nyilvánvaló, iszonyúan büdös! Nem MadMarx, a lemez. Szóval az első lemezt kikukáztam, a második viszont jó lett. Most már kicsit késő van tovább tesztelni, de remélem jó lesz.
Szóval essen bele a franc az összes pocsék terméktámogatású dzsunkacégbe! Az MSI szégyellheti magát, hogy úgy tesz, mintha nem is lenne ilyen vezérlő az alaplapján. Ja és kerüljétek a Marvell termékeket. A fura nyelvű oldal előállítóinak meg hálás köszi!
Végül pedig pár varázsszó, hogy a keresőgépek is ide találjanak, ha valaki hasonlóan szív, mint én: Marvell 88SE61XX, driver, XP, download, SP3

1 megjegyzés:

Jano írta...

Én úgy generál az MSI cuccokkal szoktam szívni, de még a memóriakártyaolvasóval is. Olyan tökéletesen volt kialakítva, hogy az SD kártya aljáról az elválasztó pöcköket letörögette. Eddig is kerültem a termékeiket, nem gondoltam hogy kártyaolvasóval is gondjaim lesznek. Az Extreme Digital mindenestre cserélte garanciálisan, és akkor mondtam gyorsan, hogy vennék egy Kingston-félét, és beszámíttatnám. Úgy lett, MSI soha többé...