2007-07-05

Mert rendnek kell lenni!

A hír: Kiskunmajsán egy 17 éves srác talált egy védelem nélküli Wi-Fi kapcsolatot, elkezdte használni. Az éber szomszédok észrevették, hogy nyitott laptoppal áll az utcán. Valószínűleg szóltak a szomszédnak, akiről tudták hogy van neki olyan internetje – nevezzük őt az egyszerűség kedvéért Bélának –, de az már biztos, hogy jött két nagydarab ember, akik kikapták a gépet a srác kezéből és megverték. Aztán jött a rendőrség is, lefoglalták a laptopot, lopás okán vádat emeltek, mert kiokoskodták, hogy kilenc forint kárt okozott. Az önkormányzat figyelmeztetésben részesítette a fiatalkorú elkövetőt, majd elengedte. Arról nem szól a fáma, hogy az erős emberek mit kaptak a verekedésért.

Jó, értem én, hogy kell a rendőrségnek a sikeresen lezárt ügy, de az önkormányzat rögvest a figyelmeztetés után jelölhette volna Bélánkat a nem létező Informatikai Darwin díjra. (A Darwin díjat azoknak ítélik oda az interneten, akik „azzal javítják fajunkat, hogy eltávolítják magukat belőle”, azaz a leghülyébb haláleseteknek. http://www.darwinawards.com/) Persze, lopni csúnya dolog, ezzel nem is vitatkoznánk és nem is mentegetnénk a tettest, de azért szögezzük le: Aki képes egy olyan Wi-Fi kapcsolatot üzembe helyezni, amit nem véd le, az aztán ne nyavalyogjon, hogy lelkes tinédzserek rákapcsolódnak. Kicsit olyan ez, mint birtokolni egy bekerítetlen oázist a sivatag közepén és aztán csodálkozni, hogy a beduinok bejönnek megitatni a tevét. Nem hiszem, hogy Kiskunmajsán egymást érnék a netcafék – és ezt nem lekicsinylően mondom, hanem egyszerű evidenciaként, hogy egy 12000 lakosú településre nem lehet „fürdőhelyet bazírozni”. Persze lehet védeni Bélát, hogy „biztos nem értett hozzá különösebben”. Hát, akkor Béla ne álljon neki Wi-Fi átjárót telepíteni! Gondolom Béla kutat sem fúr, meg gázt sem vezet be csak azért, mert lehet kapni a tüzépen kútgyűrűt, meg vascsövet, ő meg történetesen tud ásót és franciakulcsot kezelni egy kicsit. Az sem egyértelmű, hogy emberünk tudta-e, hogy ő most lop. Persze, ha az volt az SSID, hogy „belainternetje”, vagy „eltoromakezedharamesz”, akkor egyértelmű a dolog, de az vesse rá az első követ, aki ha a szükség úgy hozza, akkor nem használna egy „default” vagy „linksys” nevű hálózatot. Ha meg tudta, hogy tilosban jár, akkor lehetett volna annyi esze, hogy elbújik a susnyásban.

Lehet, hogy csak én vagyok így ezzel, de ez az egész ügy olyan pitiáner. Gondolom a kilenc forint károkozás úgy jött ki, hogy kiszámolták, hogy Béla havi internetelőfizetésének díját leosztották percekre, innen a mókás összeg és az érte járó ejnye-bejnye. Megint a Börtönnapló jutott eszembe, ami már szerepelt itt – igaz, akkor egy sokkal szomorúbb ügy kapcsán.

Nincsenek megjegyzések: