2006-08-11

Csak úgy firkálgatok

A családi legendárium szerint, egyszer édesapám odament egy teliholdas téli estén a munkahelye udvarán a holdra vonyító őrkutyához, megsimogatta a fejét és azt mondta neki: „Ha idegesít, ne nézd!” Na, így vagyok én a politikával. Idegesít, ezért ignorálom. Csak nem mindig sikerül elmenni mellette.

A minap meghalt egy lány. Olyan kínok átélése után, amit senki, de senki nem érdemel meg, csak az, aki ilyet volt képes okozni neki. Neki pont ezt kívánom cserébe! Ja, és előtte erőszakolják is meg, ha lehet. Jó naggyal! Az illető – úgy hírlik – maximum tizenöt évet kaphat, pedig van már a rovásán más is. Az Index szerint – már amennyire hitelesnek tekinthető az Index úgy általában – „problémák már korábban is adódtak vele deviáns veselkedése miatt: régen idős asszonyokat ütött le, miután azok a bankautomatából pénzt vettek fel”. „Régen”. Egy 15 éves kisköcsög... Mennyi idős lehetett „régen”? Szép! Jelzem, már ezért is be kellett volna varrni a rácsok mögé a rohadékot.

Ezzel szemben a Budai Központi Kerületi Bíróság, 2002 márciusában jogerős ítéletet hozott az interneten keresztül értékesített illegális szoftverek miatt. 3 rendbeli jelentős vagyoni hátrányt és 1339 rendbeli üzletszerű, részben folytatólagosan elkövetett szerzői vagy szomszédos jogok megsértése bűntette miatt a vádlottat a Bíróság 8 hónapi börtönbüntetésre ítélte, aminek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Persze, ilyet csinálni csúnya dolog, ezzel nincs is baj. A baj az arányokkal van! Érdemes lenne kiszámolni, hogy hány másolt Office eladása egyenértékű egy ember életének elvételével!

Ugyanebben a témában rémlett egy vicces írás, még réges-régről - tán még a BBS-es, Fido-s időkből. A neten tényleg minden fenn van, megtaláltam. Sajnos a szerző ismeretlen, de a mű alkalmas arra, hogy kicsit felvidítsa azt, aki ugyanarra a konklúzióra jutott, mint én: valami baj van a jogrendszerünkkel, meg úgy az egész világgal általában. Ha valaki mostanában megállítaná a világot, legyen kedves szólni, mert szeretnék kiszállni!
BÖRTÖNNAPLÓ
1. hét
Hétfő
Bevittek az előzetesbe. Van itt néhány nagydarab, tetovált rab. Főleg gyilkosok és rablógyilkosok. Elmondtam, hogy nálam találtak egy másolt Corel Draw-t. Elsápadtak, majd tisztelettel arrébb húzódtak. Az egyik felajánlotta, hogy szívesen kitisztítja majd a cipőmet, ha igényt tartok rá. Talán nem lesz itt annyira rossz.
Kedd
Beszélgettem a cellatársaimmal. Az egyik gyilkos elmondta hogy 5 évet is kaphat, de lehet hogy 3 év múlva szabadon engedik mert hirtelen felindulásból ölt. A másik ittasan elütött egy asszonyt, 3 évet kaphat, de lehet hogy 2 év múlva elengedik mert a nő szabálytalanul közlekedett. Mondtam hogy a másolt Corel Draw miatt 8 évet is kaphatok, de lehet hogy leviszik 7 évre mert a saját gyári példányomról készített biztonsági másolat volt.
Szerda
Ma kihallgattak a rendőrök. Azt mondták, bizonyítsam be az eredeti CD-vel hogy a Corel az enyém volt. Mondtam hogy a Corel 2, amit nálam találtak, csak diskeken jelent meg, ezért is másoltam CD-re. Azt mondtak ne próbáljak trükközni, ők okos rendőrök, „mink to-vább-kép- zé-sen is votunk „ (így mondták) és tudják hogy minden program CD-n jelenik meg. Végem van.
Csütörtök
Kínozni kezdtek! Behoztak egy számítógépet, a hóhér a szemem láttára leszedte róla a Linuxot, és felrakta rá a Windowst!
Péntek
Tovább kínoznak! Arra kényszerítettek, hogy Windows 95-öt telepítsek! 3,5-es diskekről!
2. hét
Hétfő
Miután látták hogy nem török meg, magánzárkába tettek. Nem én vagyok a zárka első lakója. Van itt egy falhoz láncolt csontváz, a kezében néhány Polimer kazettával. Manic Miner, Jetpac, The Hobbit, ilyesmik vannak ceruzával ráírva. A falra valaki körömmel néhány Photoshop serial numbert kapart. Az utolsót mar nem tudta befejezni. Ma éjszaka megjelent a csontváz szelleme. Dömötör Flatline a neve. ZX Spectrumos kazettákat másolt dupla kazettás magnón, ezért zárták el, aztán itt felejtették és éhen halt. Azóta itt kísért.
Kedd
Bejött az ügyvédem. Azt mondta, a szerzői és a szomszédos jogok megsértésével vádolnak. Megkért, áruljam el neki, mit szereztem a szomszédomtól és mivel sértettem meg a jogait. Nem tudom, hogy az ügyvéd mennyire felkészült a témában, de rossz előérzetem van.
Szerda
Elkészült a szakértői jelentés. Egymillió forintos anyagi kárt okoztam a másolt programok szekrényben való tárolásával, további kétmillió forintos erkölcsi kárt pedig azzal, hogy ezeket a gondos munkával készített programokat csúnya, összefirkált CD-ken tartottam. A szakértő szerint a lopott könyvelőprogrammal akár a maffiának is könyvelhettem. Ha nem tudom bebizonyítani hogy ezt nem tettem, leültetnek. Hogy lehet bebizonyítani, hogy valamit az ember nem tett meg?
Csütörtök
Olvasgatom tovább a szakértői jelentést. Az Adobe Acrobat Reader-t 15 000 forintos kárként sorolta be. Ez egy ingyenes program, de a szakértő odaírta melle, hogy ha nem az lenne, szerinte én akkor is elloptam volna, ezért tüntette fel kárként. A szakértő talált néhány bitet a winchesteremen, ami őt távolról a Windows Notepad utolsó néhány bájtjára emlékeztette. Azt írta ez alapján biztos hogy loptam a Notepad-ot is, a Windows-t is, és ha magamnak loptam akkor biztos másoknak is, ezért a kár mintegy 50 millió forint. Egy freeware játékot álcázott szövegszerkesztőnek minősített, mert hosszas munka után rájött, hogy a toplistába be tudja gépelni a nevét.
Péntek
Kopogást hallottam a zárka falán. Rájöttem, hogy valaki a Linux kernel bináris kódját kopogja. Válaszoltam neki, és most hexában kopogva beszélgetünk. Ő is CD-k miatt ül. Smiley-kat hogyan lehet hexadecimálisan kódolni? Egyre többen szállnak be a kopogós levelezésbe. Most már levelezési listaként kopogunk. Dömötör lett a mailer daemon.

Nincsenek megjegyzések: