2006-05-10

Casio VL1 Tribute

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a világ legnagyobb számológépgyártója a Casio. A négy alapító Kashio testvér közül az egyik nem csupán mérnök volt, hanem önjelölt zenész is. Amikor tervezett egy egyszerű és olcsó, zenei célú LSI (Large Scale Integration) chipet, nem voltak benne biztosak, hogy egy erre épülő hangszer önmagában megállja a helyét, éppen ezért nagyon óvatosan egy olyan ici-pici hangszert hoztak létre, mely egyben számológép is volt. A technológia ingyen ott volt a fiókjukban, csak elő kellett venni. Ha hangszerként megbukna, hát megveszik a népek vicces zenélő számológépnek. A VL-Tone – más piacokon VL1 – óriási siker volt, 1979-től 1984-ig készült és körülbelül egymillió példányban kelt el. A korosztályom körében kultikus tárgyat, mely tulajdonképpen borzalmasan szól, monofónikus, a billentyűi megbízhatatlanok és a kis izéken iszonyatosan nehéz játszani, olyan zenekarok és előadók használták dalaikban, mint a Human League, Devo, The Cars, még Stevie Wonder is. Miért? Akkoriban mindenki meg volt veszve az elektronikus ketyerékért és az olcsó és szeretnivaló VL1-et mindenki ismerte. Gondolom az előadók is amolyan összekacsintás okán szőtték műveikbe, hogy a közönség elvigyorodjon: „Hé, ezt ismerem, ilyen van nekem is!” A két oktávos billentyűzetű szerkentyűből igazán kultikus tárgyat 1982-ben – a Commodore 64 és a ZX Spectrum „keletkezésének” évében – a német Trio formáció fabrikált, a felejthetetlen Da-Da-Da című slágerrel. A dal pont olyan viccesen primitív és gáz volt, mint maga a VL-Tone, de akkor imádtuk – mint ahogy Európában nagyjából mindenki. Még a VW is felhasználta egy reklámban. Itt a vasfüggönyön innen meg az, akinek ilyenje volt, az iskola császárának érezhette magát, még akkor is, ha még a Boci-Boci Tarkát sem tudta lebillentyűzni rajta.

Álljon itt egy nagyjából tíz megás videó arról, hogy a PT1 hogyan is szól. A billentyűnél – míg a memória tartott – Wendigo kolléga. Aki pedig nem ismeri fel a dalt, az többé nem jöhet erre az oldalra! Nahát!

Egy tökéletes állapotú példány, eredeti dobozával, leírással. Nyamm...

Ez itt Árokszállási kolléga példánya. A szerkezet az elmúlt néhány évet egy fiók mélyén töltötte. Tulajdonosának és neki köszönhetem a kellemes nosztalgiázást, ti meg ezen sorokat! Tökéletes állapotba hozható lenne, de...

... annak áldozatul esne ez a tökéletes BÁV matrica! Már magában is kortörténeti emlék!

Nincsenek megjegyzések: